Se incarca..

 

1 decembrie emoționant la Cupa Volksbank

Publicat in Arhiva Aquateam pe 06.12.2013

Nu știm cum ați ales să petreceți Ziua Națională a României, dar pe noi ne-a prins în plin concurs la bazinul de la Izvorani. Duminică eram chiar în a doua zi de Cupa Volksbank 2013, supranumită de organizatori și Sărbătoarea Crăciunului. Numele acesta poate nu a fost întâmplător ales, pentru că acest concurs a fost unul încărcat de emoție. Asta datorită unei probe speciale, Ștafeta Generațiilor, care a reunit copii și părinți, înotând în echipe de câte doi.

 

 

566 de participanți a numărat concursul, cam cu 100 mai mult decât preconizaseră organizatorii. Printre înotători, 83 erau purtătorii tricourilor albastre Aqua Team București. Copiii au fost împărțiți pe categorii de vârstă, de la 6 la 11 ani, cu probe corespunzătoare. În total, 48 de probe în cele două zile, timp ce poate să pună la încercare răbdarea oricărui adult, cu atât mai mult pe a celor mici. Dar toată gașca Aqua Team s-a descurcat admirabil, iar antrenorii au apreciat în special spiritul de echipă parcă și mai puternic și fair-playul parcă și mai dezvoltat la ai lor copii.

Piticii de 6 ani au avut trei probe de câte 50m (ei au fost scutiți de procedeul fluture). Cei de 7, 8 și 9 ani au înotat toate 50-urile, adică fluture, spate, bras și liber; și au făcut ștafetele de 4x50m liber și 4x50m mixt. Iar cei de 10 și 11 ani au avut un tratament special, fiindu-le pusă la încercare rezistența la probele de 200 m craul și 200 m mixt.

 

 

E bine să spunem că probele acestea se dau în funcție de etapele de dezvoltare ale unui înotător: la 6 ani, important e să înveți să înoți corect, să pui bazele unei tehnici sănătoase; apoi până în 9 ani încerci toate stilurile, miza fiind acum să te concentrezi asupra probei, să te acomodezi foarte bine cu stilurile; de-abia de la 10 ani încolo putem vorbi de un viitor înotător de performanță (și, câteodată și la 10 ani e prea devreme) – de aceea în etapa aceasta începi să întărești rezistența unui înotător. Practic, începem printr-o joacă, o plăcere, o pasiune și, pe măsură ce timpul trece, joaca devine din ce în ce mai serioasă și pasiunea este cea care ne ajută să depunem munca și efortul necesar pentru a ajunge, cu adevărat, înotători de performanță. Să nu uităm că selecțiile pentru naționale încep de-abia la vârsta adolescenței, așa că, până în acel moment, un sportiv trebuie să parcurgă corect toate etapele, pentru a străluci la momentul potrivit.

 

 

Am deviat puțin de la concursul nostru, însă probele acestea ne-au dat ocazia să mai explicăm puțin legătura dintre înot și vârsta copiilor. Ai noștri s-au descurcat frumos la toate categoriile de vârstă. Am avut multe surprize plăcute și i-am admirat pe cei de 10 și 11 ani care nu mai trecuseră niciodată prin probele de 200m. Nu numai noi am fost cei care i-am apreciat, ci și arbitrii și organizatorii competiției, prin diplomele și premiile oferite.

De data aceasta, nu a fost un clasament al cluburilor, ci unul individual, pe înotători. Așa că la fiecare categorie de vârstă au fost premiați cu medalie, diplomă și o sumă de bani primii 8 cu punctajul cel mai mare din categorie. Copiii s-au bucurat tare mult, pentru că, de obicei, pleacă de la concursuri cu maxim o diplomă sau o medalie. Acum, pentru efortul lor, au primit și o mică răsplată financiară, care parcă le-a dat și mai multă încredere că trebuie să continue.

 

Premianții Aqua Team de la Cupa Volksbank

Fete 6 ani

Andrei Iarina: loc 1 (27 pct)

Alemnaritei Alexandra: loc 3 (13 pct)

 

Băieți 7 ani

Constantinescu Alexandru: loc 1 (31 pct)

Scortea Teofil: loc 6 (11 pct)

 

Fete 7 ani

Aslam Andra: loc 2 (23 p)

Chirita Clara: loc 5 (17 p)

 

Băieți 8 ani

Pandele Alexandru: loc 3 (21p)

 

Fete 8 ani

Marin Ioana: loc 4 (17p)

 

Băieți 9 ani

Nicola Ionuț: loc 1 (31 p)

Lapadat Cristi: loc 2 (19 p)

Anghel Darius: loc 6 (10 p)

 

Fete 9 ani

Naidin Alexandra: loc1 (27 p)

Ilie Bianca: loc 3 (19 p)

Fogoroș Ioana: loc 5 (13 p)

Ioana Daria: loc 5 (13 p)

Danciu Elia: loc 7 (12 p)

 

Fete 10 ani

Nahed Anna: loc 1(18 p)

Scorțea Ecaterina: loc 7 (5 p)

 

Băieți 11 ani

Popa Andrei: loc 2 (14p)

Coman Liviu: loc 3 (12 p)

Tănăsescu Vlad: loc 5 (7 p)

Bălăceanu Andrei: loc 6 (5 p)

Drăgan Rareș: loc 8 ( 2 p)

Rezultatele complete, pe site-ul amnb.

Mai spuneam că a fost un concurs și un 1 decembrie plin de emoție pentru că am avut parte și de o probă inedită, Ștafeta Generațiilor. Fiecare copil a făcut echipă cu câte unul dintre părinți și au înotat împreună pentru premiu. Încurajări, râsete, veselie și multă dragoste, ambalate toate într-un spirit competitiv constructiv și relaxat, așa cum ar trebui să fie. Cam așa a arătat proba aceasta de mămici și copii, tătici și copii. 20 de familii din gașca noastră au participat și suntem mândri să spunem că am avut și premianți printre ei:

Ilie Mihaela și Ilie Bianca: locul 3 (proba mmă + fată)

Popa Elena și Popa Andrei: locul 1 (proba mamă + băiat)

Maurice Nahed și Anna Nahed: locul 2 (proba tată + fată)

Bogdan Scortea și Ecaterina Scortea: locul 3 (proba tată + fată)

 

 

Și uite așa ne-am petrecut un 1 decembrie nu numai în gașca noastră mare, ci și în familie  mare. Un 1 decembrie emoționant, care ne-a arătat că viitorul natației românești poate să fie unul bun, atâta vreme cât există susținere. Și atâta vreme cât susținerea vine din mai multe părți: de la antrenori, la părinți, la federații, școli și mai departe. Pentru că susținerea înseamnă încredere, iar încrederea poate muta, câteodată, munții.

 

P.S.: Mulțumim pentru poze Danielei Dumitrescu 🙂
Și se cuvine să mulțumim și celor de la Volksbank pentru susținere.