Cum am înotat în weekend la Skopje
În weekend-ul 15-16 noiembrie am mers cu sportivii noștri de 13 și 15 ani – Claudia, Sabin și Tudi la concursul International Swimming Competition “13 November 2014” din capitala Macedoniei să vedem care este starea noastră, comparativ cu ceilalți tineri înotători din Europa, înainte de Central Europenele de la Praga. Gazdele noastre au fost primitoare, iar noi ne-am bucurat de un concurs de înot bun și un oraș încântător, pe care am și apucat să îl descoperim puțin.
Ne-am întors după două zile destul de obosiți, dar fericiți. Rezultatele arată foarte bine: multe locuri 1, atât în clasamentul Open, cât și în cel pe categorii de vârstă, câteva locuri 2 și timpi sub recordul național. După drumul lung de 9 ore, copiii erau destul de obosiți. Însă o masă sănătoasă, o noapte bună de odihnă și tot programul de antrenamente de la bazin au făcut ca sâmbătă dimineața, la ora 9:00, copiii să fie pregătiți de concurs.
Macedonenii au făcut un gest frumos, care ne-a încântat spiritul național și care a servit ca imbold pentru copiii noștri: au arborat steagul României, în onoarea participării delegației române la concurs. La fiecare reuniune, drapelul era acolo. Și ambiția Claudiei, a lui Sabin și a lui Tudi parcă devenea și mai mare.
Drept dovadă, Sabin a revendicat titlul de Cea mai bună performanță la categoria de vârstă; Tudi a urcat pe locurile 1 și 2 ale podiumului, semn că emoțiile concursului încep să fie depășite de pregătirea lui atât fizică, dar și morală. Iar Claudia a luat titlul de Cea mai bună performanță la categoria de vârstă și la categoria Open – vrem să insistăm puțin asupra acestui titlu, pentru că micuța noastră Gâdea ne-a confirmat încă o dată că ambiția ei de a-i învinge pe cei mai mari și, se presupune, mai buni decât ea este așa puternică, încât la 13 ani a fost cea mai bună din toate categoriile de vârstă prezente; mai bună decât copii de 14, 15, 16 și 17 ani.
Dimineața la 9:00 ne reuneam la Boris Trajovski Sports Center – Karposh Swimming Pool pentru probe, iar seara de la 17:00 erau finalele în sistem Open. A fost plăcerea noastră să urcăm pe primele locuri ale podiumului și aici, la Skopje. Și să ne bucurăm atât pentru întreaga delegație a României, dar în mod deosebit pentru copiii noștri Aqua Team, care au reușit să scoată timpi sub recordul național actual. Asta ne dă speranțe că multele antrenamente pe care le facem, dar și echipa pe care am construit-o împreună cu copiii noștri dă roade și este una cu un viitor real. Asta dacă o să continuăm în același spirit ca și până acum, desigur.
Premii pe categorii de vârstă
Claudia Gâdea, Cea mai bună performanță la categoria de vârstă
loc 1 la 400m liber
loc 1 la 100m mixt
loc 1 la 200m mixt, cu 2.25.20- timp sub recordul național
loc 1 la 400m mixt, cu 4.58.04- timp sub recordul național
loc 4 la 50m liber
Sabin Bonea, Cea mai bună performanță la categoria de vârstă
loc 1 la 50m liber
loc 1 la 400m liber, cu 4.02.86- timp sub recordul național
loc 1 la 100m mixt
loc 1 la 200m mixt
loc 1 la 400m mixt, cu 4.33.56- timp sub recordul național
Vlad Tudose
loc 1 la 200m spate
loc 2 la 400m liber
loc 3 la 100m spate
Premii în sistem Open
Claudia Gâdea, Cea mai bună performanță în sistem Open
loc 1 la 400m liber
loc 1 la 100m mixt
loc 1 la 200m mixt
loc 1 la 400m mixt
loc 1 la 50m liber
Sabin Bonea
loc 1 la 400m liber
loc 2 la 100m mixt
loc 2 la 400m mixt
Vlad Tudose
loc 2 la 1500m liber
Și pentru că nu puteam să plecăm fără să vizităm capitala cu 500 000 de locuitori și o istorie îndeungată, am pornit seara la plimbare cu copiii noștri. În piața Macedonia, unde era hotelul, am dat de figura impunătoare a lui Alexandru Macedon. Multe monumente și muzee comemorau istoria macedonenilor și lupta lor pentru independență; și, cu toate că zona a trecut prin război și conflicte, orașul ni s-a arătat extrem de îngrijit și cochet. Am trecut din zona nouă în zona veche a orașului, care este al doilea bazar ca mărime din Europa, pe legendarul pod de piatră făcut în perioada împăratului roman Iustinian, secolul VI. Orașul, protejat de fortăreața Kale, găzduiește și casa Maicii Tereza, refăcută după ce a fost dărâmată de cutremului din 1963. Și așa am încheiat două zile intense de concurs cu o seară într-un oraș cu aer cochet, am îndrăzni noi să ne dăm cu părerea.
Cam așa a arătat weekendul 14-15 noiembrie pentru trei copii de 13 și 15 ani. Noi, antrenorii Cătălin și Iulia Becheru, vă asigurăm că acești copii au fost extraordinari și merită toată aprecierea noastră. Dacă am munci toți cât muncesc ei în timpul antrenamentelor, am descoperi mai des bucuria succesului bine muncit. Acum ne pregătim pentru nivelul următor: Central Europnele și avem nevoie de toată susținerea voastră.