Junior II, ești mult mai puternic decât crezi
Are 13 ani. Adică vârsta minimă cu care te poți înscrie în concursuri ca junior II. Să fii junior I înseamnă că ești pe drumul spre seniorat; iar să fii senior înseamnă să participi deja la selecții pentru lotul național, în speranța că vei ajuta țara să se califice la Jocurile Olimpice sau alte concursuri internaționale la care nu am mai reușit de prea multă vreme să facem o figură frumoasă.
Claudia Gâdea are 13 ani și ia aur după aur, la toate competițiile de juniori II la care participă. E de ajuns să creadă că e în stare; e de ajuns să o ia domnu’ Cătălin (antrenorul ei de suflet) după umeri și să-i dea încredere cu un Poți să le bați! spus cu convingere-n privire. Și-atunci nimic n-o mai oprește. Așa cum s-a întâmplat la Campionatul Național pentru juniori II care s-a desfășurat de-a lungul a patru zile (12- 15 iunie) la bazinul Lia Manoliu din București. Claudia a luat startul în 7 probe din care a ieșit cu 7 medalii: 6 de aur și 1 de argint.
Cele 6 medalii de aur ale Claudiei s-au adunat cu cele 6 câștigate de Sabin (Bonea) și așa Club Sportiv Aqua Team a plecat acasă cu 12 medalii de aur. Copiii cei mici, care au venit să-și susțină colegii la Lia Manoliu, se bucurau mai tare decât dacă ar fi câștigat ei. S-au pregătit și cu un cântecel: “Sabin, Sabin/ Cel mai tare din bazin!” pe care îl scandau cât îi țineau puterile. Energia lor parcă ne-a făcut să trecem mai bine peste ultimele două zile în care ne-a plouat cu găleata, pe alocuri și cu piatră. Deși vremea și apa rece au lucrat împotriva înotătorilor, ai noștri au reușit să scoată timpi buni; Sabin s-a apropiat chiar de recordul național (data viitoare poate nu-i mai scapă).
Cei mici (7 – 12 ani) au un entuziasm extraordinar, iar cei mai mari (peste 17 ani, pe care nu-i avem în echipă, dar pe care îi observăm în competiții) au un soi de maturitate dată de experiență. Cei de la mijloc, adică juniorii II, au în schimb o putere fantastică. E puterea începutului.
Claudia, Sabin, Tudi, Roberta, Andreea, Vlad și Albert sunt toți la început de drum. Și asta le oferă un soi de super putere, de care ei probabil nu sunt conștienți, dar pe care noi (antrenorii) ne chinuim să le-o oferim spre explorare. E puterea de a încerca să fii cât de bun, cât de rău și cât de nebun vrei tu să fii. Pentru că nu numai că nu ai ce pierde, dar ai numai de câștigat. E vârsta la care poți să pierzi, atâta timp cât știi că ai dat tot ce ai avut mai bun; pentru că doar așa vezi care îți sunt limitele și poți să le depășești; pentru că doar așa înveți cu adevărat.
Claudia e slăbuță (adică nu are un corp masiv) și are privirea blândă, inofensivă; asta până când se așează la start. Acolo e mediul ei, acolo poate să fie cât de rea vrea ea, acolo poate să-i întreacă pe cei mai mari. În apă, Claudia e puternică. Are o forță exatraordinară care îi vine din ambiție. Ea nu vrea să fie cea mai bună din categoria ei de vârstă; nu o interesează asta. Ea vrea să fie la fel de bună ca băieții, mai bună ca ei. Vrea să se întreacă în competiții cu sportivi mai mari, mai experimentați și mai rapizi ca ea; ca să le arate că și ea, așa mică și neexperiemntată, poate fi la fel de rapidă. E de o ambiție câteodată egală cu ciuda; oftica aia pe care o ai când vezi că alții sunt mai buni și nu vrei să-i lași să fie. Oftica aia care naște campioni.
Noi credem că o bucată din puterea asta îi vine din faptul că e la vârsta la care păstrează încă entuziasmul celor mici, dar a căpătat puțin din maturitatea celor mari și experimentați. Puterea asta am văzut-o la fiecare dintre juniorii noștri. Sabin, care refuză să fie întrecut de ceilalți înotători, ne-a uimit în ultimele competiții prin gândirea lui strategică. Tudi, care a învățat să înoate la vârsta la care alții aveau deja 4 ani de competiții la activ, a început să nu mai fie doar conștiincios și muncitor, ci rău în bazin și competitiv; așa a adus clubului 2 medalii de argint și 2 de bronz. Roberta și Andreea au urcat pentru prima dată pe podium la naționale (Roberta ocupând locurile 2 și 3, iar Andreea locul3), iar noi zicem că de acum depinde doar de ele să rămână acolo. Iar Vlăduț ne-a confirmat că e important să te simți confortabil cu proba la care participi (așa a adus echipei 2 bronzuri și 1 argint). Toți au luat startul motivați de ideea că pot câștiga, că au tot ce le trebuie să câștige (e important să ținem minte că a câștiga nu e neapărat egal cu a urca primul pe podium, ci cu a-ți depăși limitele).
Claudia, la fel ca toți colegii ei juniori II, este la cea mai frumoasă vârstă a unui înotător (părerea autorului). Este vârsta la care nu are nimic de pierdut: nu o oprește nimic să câștige tot ce își propune ; nu are de ce să se teamă de înfrângeri, pentru că orice înfrângere nu poate decât să o învețe, să o călească, să o pregătească. Este perioada în care începe să se cunoască și să se descopere ca sportiv: își testează limitele, și le provoacă, și le depășește. Își setează obiective care de acum încolo or să fie țeluri adevărate, nu doar vise, pentru că urmează junior I și apoi senior, vârsta la care toate visele se pot transforma în realitate. Dar și pentru a-ți atinge visele astea trebuie să fii pregătit. Și nu există vârstă mai bună să te pregătești pentru ele decât cea a juniorului II.
Aqua Team a luat 23 de medalii la Campionatele Naționale de junori II, dintre care 12 de aur, 4 de argint și 7 de bronz. Și trebuie să spunem că medaliile astea nu au fost câștigate oricum: 5 dintre probe, cele de distanță, au fost dominate de înotătorii noștri. Să o vezi pe Claudia la 2 metri distanță de următoarele concurente sau pe Sabin și Tudi distanțându-se detașat de grupul de înotători, asta da bucurie pentru antrenorii alb-albaștrilor.
Claudia Gâdea (13 ani): loc 1 la 200m mixt, 800m liber, 400m mixt, 200m fluture & 400m liber; loc 2 la 100m fluture;
Sabin Bonea (15 ani): loc 1 la 200m mixt, 1500m liber, 400m mixt, 200m liber, 100m liber & 400m liber;
Vlad Tudose (15 ani): loc 2 la 200m spate, 1500 m liber; loc 3 la 200m liber, 400m liber;
Vasile Vlad (14 ani): loc 2 la 100m spate; loc 3 la 50m liber, 50m spate;
Roberta Rusu (13 ani): loc 2 la 400m liber; loc 3 la 200 mixt;
Andreea Niță (13 ani): loc 3 la 200m bras.
Junior II, sper să înțelegi câtă putere ai și să o folosești în așa fel încât să te aducă față în față cu visele tale. Te asigur că antrenorii tăi vor fi cel puțin la fel de mândri ca părinții și cel puțin la fel de bucuroși ca tine.