Un nou record național la Campionatele de la Bacău
Campionatele Naționale de la Bacău pentru copiii de 10-11 ani au fost o adevărată provocare. Una câștigată, ce e drept. Câștigată cu 311 puncte, un scor care ne-a adus al 8-lea titlu consecutiv de campioni la Bacău.Un scor care a asigurat o departajare semnificativă de echipa situată, cu 144 de puncte, pe locul 2. O provocare câștigată și prin stabilirea unui nou record național la ștafetă băieți 4×50 mixt; un record care stătea nebătut de 23 de ani. Am apărut în ziare, prosport.ro și jurnalul sportiv, lucru notabil în lumea înotului la copiii sub 15 ani.
Cu toate aceste victorii care ne-au bucurat atât pe noi, cât și pe părinții care au fost alături, Campionatele de la Bacău au fost o provocare. Ne doream și aveam ca obiective aceste medalii și acest record pentru Campionatele Naționale de la Bacău. (pentru că în înotul de performanță, nu e suficientă dorința: trebuie să îți pui obiective și să muncești să le atingi). Dar nu le-am obținut atât de ușor pe cât credeam.
Am avut un lot mare de copii de 10-11 ani care au fost nevoiți să facă față la trei zile: una de antrenament de acomodare și alte două zile de competiție cu câte 2 reuniuni pe zi. Pentru mulți dintre ei acesta a fost primul concurs care i-a solicitat atât de mult. Și, oricât de disciplinați ar fi ca sportivi, sunt totuși copii de 10-11 ani. Și obosesc și uită să se concentreze și se mai supără și trebuie să îi înțelegi, însă trebuie să îi și motivezi pentru competiție.
Pe de altă parte, răsplata muncii a fost mare: am avut podiumuri complete și sportivi multiplu medaliați, atât la individual, cât și în ștafetă:
Popa Andrei, 11 ani: 2 argint, 2 bronz
Nahed Anna, 10 ani: 1 aur, 1 bronz
Coman Liviu, 11 ani: 3 bronz
Bălăceanu Andrei, 11 ani: 1 argint
Colcer Catalina, Nicola Andreea,Nahed Anna,Scortea Ecaterina (10 ani, 4×50 mixt și liber): 2 aur
Coman Liviu, Stan Leon, Popa Andrei, Bălăceanu Andrei (11 ani, 4×50 mixt): 1 aur & record național 2’17”47
Coman Liviu, Stan Leon, Popa Andrei, Bălăceanu Andrei (11 ani, 4×50 liber): 1 aur
Paduraru Andrei, Avram Matei, Morariu Luca, Peter Arthur (10 ani, 4×50 mixt): 1 argint
Padurar Andrei, Iancu Dimitrie, Peter Arthur, Avram Matei (10 ani, 4×50 liber): 1 bronz
La sfârșitul competiției cu toții am plecat acasă poate un pic obosiți, dar mulțumiți. Am primit felicitări din partea noului președinte al Federației Române de Natație, campioana olimpică Camelia Potec. Prezența ei a fost surpriza plăcută a Campionatelor. “La copii nu stăm foarte rău, dar avem o problemă după această categorie de vârstă. Din păcate, după 11-12 ani numărul celor care îşi doresc performanţă se înjumătăţeşte. Copiii au nevoie de modele în carieră. Am venit la Bacău în mod special pentru a le da o motivaţie în plus să continue munca”. a declarat Camelia Potec.
Nimic mai adevărat. Copiii au nevoie de modele pentru a continua. La fel cum au nevoie de antrenori în care să aibă încredere. La fel cum au nevoie de părinți care să îi susțină și să înțeleagă faptul că un copil, atunci când devine campion național, are nevoie de o disciplină, de mai puțin răsfăț, de mai multă motivare și încurajare.
Sunt pași grei, dar absolut necesari. Nici un campion nu a devenit campion peste noapte. Toți au muncit, au avut răbdare, s-au frustrat, apoi s-au motivat și au început să se antreneze mai mult, mai tare, până când totul a devenit ca o rutină fără de care nu îți poți imagina viața. Pentru că pasiunea și munca pe care o depune un sportiv într-o competiție devine regulă de comportament în orice ar face. Poate ăsta e unul dintre avantajele cele mai mari ale sportului de performanță, dincolo de momentele de glorie.
Ca la fiecare sfârșit de concurs, ținem neapărat să mulțumim sportivilor și părinților. De data aceasta, părinții au mers cu noi până la Bacău și ne-au ajutat și acolo cu voluntariatul în competiție. Și ne dorim foarte mult să ne ajute în continuare și să fie alături de copiii lor și de antrenorii lor, pentru că împreună vom face, fără doar și poate, ce e mai bun atât pentru sportiv, dar și pentru copil.
Felicitări, copii! Nu e puțin lucru să concurezi și să câștigi la Campionatele Naționale.
P.S.: Noul record mondial pentru ștafetă 4×50 mixt este 1:38.02; proaspăt satbilit de echipa mixtă de australieni la Olimpiadă, ce e drept. Dar pentru Olimpiadă ne antrenăm și noi, așa că…Citius, Altius, Fortius