Se incarca..

 

Joaca, disciplina și “Dalia Medalia”

Publicat in Competitii inot, Rezultate pe 05.04.2017

Atunci când vorbim despre copiii de 8-9 ani, ne gândim la niște pici energici, plini de viața, dornici să stea cu prietenii și să descopere împreună jocuri noi, care aleargă în parc, se dau pe role sau cu bicicleta.

Situația nu este cu mult diferită în momentul în care aflăm că acești copii fac înot de performanță. La vârsta aceasta procesul lor de învățare se bazează pe joacă. Dacă îi privim îndeaproape, observăm că se aleargă unul pe altul la vestiare, își arată unul altuia diverse trick-uri pe care le-au învățat la școală; că atunci când sunt pe block start, sar în apă bucuroși că se întrec cu prietenii.

E important să aflați de la noi că tocmai acest comportament entuziast contează în etapa de dezvoltare a viitorilor campioni.

Faptul că ei iubesc să se joace și că învață în același timp, este cel mai frumos lucru care i se poate întâmpla unui copil, sportiv de performanță.

Acum, să vorbim puțin și despre renumita “Dalia Medalia” 🙂

Cu siguranță, simbolul medaliei îi atrage pe copii, însă, din experiență vă spunem că ei nu înoată ca să câștige, ci că se joace. Dacă la final o au la gât și pe “Dalia”, atunci totul este perfect, dacă nu, măcar a meritat joaca.

Desigur, pentru faptul că noi credem în acești micuți înotători, pentru că îi antrenăm zi de zi cu pasiune, pentru că vedem în ei niște viitori campioni, trebuie să ne desfășurăm activitatea într-un echilibru: disciplină și joacă.

Weekend-ul trecut (1-2 aprilie) am concurat cu sportivii de 8-9 ani la cupa Jaked, la Izvorani.

Ca să vă faceți o idee despre cum s-a prezentat echipa Navi la concurs, ar trebui să vă imaginați 42 de sportivi cu tricouri super vesele și 5 antrenori alături de ei: Dani Coroamă, Cristian Alecu, Daniel Ormenișan, Sergiu Peicea și Rafael Stanca. Atmosfera a fost exact cea pe care v-am descris-o mai sus. Copii entuziasmați că s-au întâlnit cu prietenii la concurs, energici din cale afară, bucuroși că urmează să concureze, având ca scop principal să vadă cine pe cine întrece 🙂

Parinții ni s-au părut un pic mai emoționați decât copiii, iar asta întărește ideea pe care am susținut-o anterior. Adult fiind, vezi cu alți ochi competiția, pentru că uiți sau nu mai știi cum e să te joci. La joacă orice e posibil, trebuie doar să crezi.

La finalul competiției, desigur că tragem linie și pe lângă joaca de la vestiare sau din tribune, copiii au demonstrat că sunt și disciplinați, iar asta i-a făcut să rămână prieteni cu “Dalia Medalia”. Timpii de concurs au fost îmbunătățiți, iar evoluția lor a fost una îmbucurătoare.

Practic, ne aflăm la începutul relației dintre copii și competiții, iar la cupa Jaked putem spune că s-au descurcat exemplar.

Un pic mai jos aveți rezultatele micilor sportivi Navi alături de prietena lor, “Dalia Medalia”:

Bacalu Denisa – loc 1 – 50 m spate

– loc 2 – 50 m liber, 50 m fluture

Manea Daria – loc 1 – 50 m liber

– loc 2 – 50 m bras, 50 m spate

– loc 3 – 50 m fluture

– loc 1 – Cea mai buna performanta fete 8 ani

Mija Radu – loc 2 – 50 m bras

Scortea Pavel – loc 3 – 50 m fluture

Sibiseanu Ana Maria – loc 1 – 50 m liber

– loc 2 – 50 m spate, 50 m fluture

– loc 3 – 50 m bras

Urzica Andrei – loc 1 – 50 m bras

Aldea Gabriel, Danu Alexandru, Sediq Mateen, Urzica Andrei – loc 2  – 4×50 m mixt

Iaschiu Stefan, Sediq Mateen, Aldea Gabriel, Urzica Andrei – loc 3  – 4×50 m liber

Georgescu Paun Gabriel, Mija  Radu, Scortea Pavel, Danu David – loc 2  – 4×50 m mixt

Tudor Ana Maria, Manea Daria, Bacalu Denisa, Dan Maria – loc 2  – 4×50 m liber

Bacalu Denisa, Dan Maria, Tudor Ana Maria, Manea Daria – loc 1  – 4×50 m mixt

Nicolae Lorena, Lupu Maria, Tutuianu Sara, Sibiseanu Ana Maria – loc 1  – 4×50 m liber

Lupu Maria, Sibiseanu Ana Maria, Tutuianu Sara, Nicolae Lorena Nicoleta – loc 2  – 4×50 m mixt