“Să vrei să fii cel mai bun”: despre Adi Rădulescu și David Popovici
Cel mai tânăr sportiv din delegația României la Jocurile Olimpice 2020 de la Tokyo din 23 iulie – 8 august 2021 a fost David Popovici. Probabil cel mai tânăr antrenor din aceeași delegație a fost antrenorul lui David, Adrian Rădulescu. Amândoi legitimați la CSA Steaua București, amândoi parte din echipa CS NAVI de 7 și respectiv 9 ani, de pe vremea când NAVI era AquaTeam.
Titlurile au explodat în perioada aceea, pentru că David era noua senzație mondială a înotului. Presiunea era mare, toată lumea stătea cu ochii ațintiți pe rezultatele acestui sportiv pe care specialiștii îl numesc “fenomenal” la cei 16 ani ai săi. Însă atitudinea lui David și declarațiile lui, în special cea care spunea “Nu am pierdut podiumul, am câștigat locul 4” aveau să aducă un pic de echilibru în titlurile cu poate prea multe semne de exclamare pentru un adolescent de liceu, și aveau să vorbească sincer despre cine este David și despre cum este echipa Popovici – Rădulescu, dar și echipa lărgită fără de care niciun sportiv nu este complet.
La 9 ani David venea la CS NAVI (atunci AquaTeam). “Părinții m-au îndreptat către NAVI știind că este un club cu performanțe deosebite și unde aș putea să mă dezvolt cel mai bine în sportul pe care ajunsesem să-l îndrăgesc. Mă bucur ca au fost inspirați.” îmi răspunde David în documentul cu întrebări trimis în ultimele zile de la Tokyo.
Acum 7 ani, când părinții lui David l-au adus la CS NAVI pentru a fi antrenat de cel mai premiat club sportiv de înot pentru copii din țară, lui Adi îi fusese încredințată recent o grupă de performanță, datorită implicării lui la ore și pasiunii pe care o punea în munca de antrenorat, în ciuda vârstei tinere.
David era un copil cu potențial, jucăuș, năzdrăvan chiar, pus pe șotii. Adi avea răbdarea și spiritul ludic necesare să se apropie de David, să înceapă să construiască alături de el ceea ce avea să fie o relație de lungă durată, care acum a ajuns la începutul maturității.
La 10 ani, David a stabilit primul record, la 50m spate. La orice competiție, era întotdeauna pe podium. Acolo unde se întâmpla să nu prindă podiumul, era cu siguranță în primii 8. Iulia și Cătălin Becheru, care mergeau cu copiii la competiții alături de ceilalți antrenori de la club, mi-au povestit de plăcerea lui David de întrecere. Era un soi de distracție care îl stimula, îi plăcea să fie pe podium și să fie primul, mereu înaintea celorlalți. Era un copil ajutat de aspectul fizic, talent și firea competitivă.
Cătălin și Iulia Becheru, co-fondatori ai clubului NAVI alături de Adi Rădulescu, spun că prospețimea în viziune cu care a venit Adi, răbdarea și abordarea ludică a șotiilor lui David au făcut ca ei doi să devină, treptat, o echipă cu o chimie rar de găsit. O legătură fără de care niciunul din ei nu ar fi ajuns astăzi, probabil, aici. De 7 ani, David și Adi se văd aproape zilnic, mai puțin în vacanțe, cu o frecvență și o durată din ce în ce mai mare. De 2 ani, de când David participă la Campionatele de Juniori, cei doi petrec mai mult timp împreună decât petrece fiecare cu familia.
În perioada de forță formată din Campionatele Europene de Juniori și Jocurile Olimpice, Adi ne-a spus că “ne-am antrenat, am fost la Roma, am făcut foarte bine, ne-am văzut familiile 30 minute la aeroport, am stat la Izvorani câteva zile și apoi am plecat la Tokyo.”
Adi Rădulescu are 31 de ani, este un tip nici prea înalt, nici prea scund, cu o privire de un albastru jucăuș, protejată mereu de o pereche de ochelari de vedere. Nu are cont de Instagram și nu se aruncă în declarații sau discursuri publice, dar își cunoaște valoarea. Cu un master în performanță sportivă și un doctorat în știința sportului, Adrian este antrenorul mereu informat, mereu cu cărți după el, dar și extrem de conectat la un potențial al sportivului de care poate nici acesta din urmă nu era conștient.
Prima dată când a ajuns la NAVI, Adi a venit ca voluntar, la recomandarea domnului Pierre de Hillerin, un mentor și un susținător al clubului NAVI. Dl Pierre de Hillerin i-a mărturisit lui Cătălin (Becheru) că are un student care a intrat în birou și i-a spus că el vrea un campion olimpic. I s-a părut o nebunie, însă știa că un asemenea vis aparent nebun la care și muncea cineva, se regăsea la clubul NAVI (AquaTeam), în persoana Iuliei și a lui Cătălin Becheru. Acel student era Adi și, într-un timp scurt, a trecut de la voluntariat la instructor de înot de performanță, iar atunci când AquaTeam a devenit CS NAVI, Adi a devenit co-fondator alături de soții Becheru și a avut o contribuție ce-i dezvăluie o caracteristică fundamentală.
Adi a fost cel care a venit cu ideea numelui – NATUS VINCERE, Născut Învingător. Iulia și Cătălin munceau de ani de zile la construcția unui club axat pe performanță, “unde vii să înveți să înoți, dar ai șansa să fii descoperit și să devii campion național sau chiar european sau olimpic”, așa cum scrie din 2015 în descrierea din site. Adi s-a potrivit perfect cu spiritul de înaltă performanță la care doreau antrenorii să ducă sportivii români și clubul. Și a ținut mult ca acesta să fie numele nou al clubului, un nume care să le reprezinte perfect viziunea, pasiunea și munca la care erau dispuși pentru a ajunge acolo unde visau.
“Transformarea oricărui copil în sportiv de performanță este un proces îndelungat cu multe variabile. Nu vine într-o dimineață la antrenament și brusc înoată așa” îmi spune Adi Rădulescu via email, în documentul de întrebări adresate lui și lui David Popovici aka @chlorinedaddy, la care au răspuns din avionul care îi aducea acasă de la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
La 14 ani, David a avut un salt foarte mare. În vara lui 2019 a reușit un record național la 100m liber – cu 3 secunde (53), iar în iarnă a mers 52 secunde la 100m liber. Avea un timp fantastic și începuse să câștige toate probele de la categoria lui de vârstă.
Cu un timp fantastic de 1:57, a bătut cu 2 secunde recordul național la 200 m liber, deținut de Radu Ionuț (un fost sportiv tot de la NAVI) – înainte de Ionuț, recordul lui Băcescu fusese nebătut timp de 20 de ani.
“La 15 ani a intrat în Campionatul Național de Seniori, unde s-a remarcat – în martie reușise un timp excelent de 50 de secunde la 100m liber. Apoi la FOTE a luat aur la 100m liber și argint la 50 și 100, cu timpi fantastici și de atunci tot urcă urcă” povestește Iulia Becheru.
Când l-am întrebat cum i se pare evoluția lui, David a zis că a avut salturi extraordinare, dar total așteptate.
În iulie, David Popovici a devenit recordman mondial laEuropenele de Juniori de la Roma. Nici un alt înotător, la categoria juniori, până în acel moment în istorie, nu a reușit să înoate 100m freestyle în 47.30 secunde.
David și antrenorul lui, Adi, nu au avut Jocurile Olimpice ca obiectiv vara aceasta, ci Campionatul European de Juniori. Dacă te întrebi de ce cineva ar vedea Europenele mai sus decât Olimpicele, răspunsul e foarte pragmatic: pentru că la Europene era clar calificat, pe când la Jocurile Olimpice nu știa cu siguranță dacă e sau nu. Jocurile Olimpice de la Tokyo au devenit o certitudine în timpul Europenelor, așa cum David a discutat cu Brett Hawke în podcast-ul acestuia, Inside with Brett Hawke.
Înseamnă, pe scurt explicat de Adrian Rădulescu, că “periodizarea antrenamentului sportiv este un proces de modificare sistematică a stimulilor specifici, incluzând și refacerea și odihna, cu scopul de a obține un maxim performanțial la o anumită competiție.” Competiția aceea a fost Campionatul de la Europene, unde David a făcut ceva ce părea imposibil: a scăzut până la 47.30, după ce în ultimele 6 luni tot scăzuse de la 49, apoi 48, 47.
Rezultatul ăsta fenomenal a făcut ca întreaga lume, nu numai cea sportivă, să se întoarcă spre acest puști de 16 ani și să se întrebe cine e el, de unde vine și cum de a reușit performanța asta la anii lui.
Cătălin Becheru, co-fondator și antrenor la CS NAVI, observa că David a reușit o chestie absolut extraordinară, și anume să mențină un platou impecabil după îngustare. Treaba asta, cât și faptul că i-a urmărit traseul lui David de la 9 ani încoace, îl face să-mi spună cu admirație că “Poate să facă orice vrea el, pentru că e David.”
Procesul e îndelungat și anevoios pe alocuri. Indiferent cât de mult talent sau noroc ai, nu îl poți duce fără pasiune și o echipă care crede în tine și în care crezi.
“Sunt convins că talentul mă ajută într-o anumită măsură, destul de mare. Dar este doar o bucățică a plăcintei cu multe ingrediente care este sportul de mare performanță.” David P.
“Sunt două dimensiuni cu o relație de interdependență. Talentul este esențial. Fără acesta, antrenorul nici nu se poate gândi la o strategie. De fapt, o face, dar potențialul este limitat. În egală măsură, un sportiv talentat nu-și poate atinge potențialul fără intervenția antrenorului, a staff-ului tehnic și medical.” Adi R.
Tot Adi este cel care m-a ajutat să înțeleg cum “staff-ul lui David este destul de complex. Dragoș Luscan este responsabil de pregătirea fizică pe uscat și procedurile terapeutice. Vali Grigoraș este responsabil de implementarea programului de pregătire fizică. Pe partea de nutriție și suplimente, David lucrează cu Bob Seebohar. Pe partea de analiza video, lucrăm din primăvară cu Stijn Corten. Toți contribuie cu soluții pe felia lor, acestea fiind subordonate strategiei mele.”
Dacă îl întrebi pe Adi cine sunt consilierii lui, în afară de multitudinea de cărți de specialitate pe care le citește, “dacă ne referim la consilier metodic, mă sfătuiesc cu Iulia și Cătălin, țin legătura și cu alți antrenori. Soția este și ea uneori antrenorul meu: mi-a spus să nu vin acasă cu mediocritate.”
Din echipa lui David mai fac parte doi îndrumători esențiali, susținători cu normă întreagă și iubire necondiționată, părinții lui David. Ei au fost cei care l-au adus la înot, apoi l-au adus la NAVI, după care a început drumul înotului de performanță, în care părinții “au reușit să găsească un echilibru în raport cu performanțele.”, după cum ne povestește David. “La început exagerau uneori importanța reușitelor mele, dar au înțeles că trebuie să fie mai “laid-back” cu aprecierile. Și nu m-au certat niciodată pentru o cursa mai proastă.” Dacă îl întrebi pe David ce ar trebui să știe părinții unui copil care face înot de performanță, îți spune “să nu-și compare niciodată copilul cu al altora și să nu trăiască cu impresia că el înoată pentru ei.” Poate de multe ori rolul părinților nu este suficient de bine subliniat, însă ei sunt esențiali pe toata perioada de formare a sportivului, iar echipa strânsă pe care reușesc să o facă alături de antrenorii copilului sunt un ingredient esențial al succesului.
Când toată lumea îi spune că este fenomenal, că nume mari ale înotului mondial încep să îi pronunțe numele, că aleargă universitățile din State după el, David zâmbește larg și oferă un răspuns echilibrat. Una din expresiile cele mai folosite de David, cât și de Adi, este “cu picioarele pe pământ”. Toate rezultatele astea excepționale pe David l-au responsabilizat. Încrederea uriașă și consilierea continuă, pedagogia pe care Adrian Rădulescu i le-a oferit încă de la început, i-au oferit echilibru acestui sportiv de înaltă performanță. Echilibru care îi ajută pe amândoi să-și vadă de parcurs și de obiective, alături de echipa mare din care fac parte.
Despre NAVI, Adi spune că “aici am primit oportunitatea să antrenez și să-mi urmez visul de a ajunge la Jocurile Olimpice. Rezultatele clubului i-au convins pe părinții lui David să-l aducă în echipa noastră. NAVI ne-a adus împreună și le mulțumim.”
Și NAVI le mulțumește lor pentru pasiune, dedicare și dorința de a munci pentru a ajunge pe cele mai înalte și prestigioase podiumuri ale înotului de performanță.
Știm că pe culoar înoată doar David și că deciziile milisecundice pe care le ia te fac să-ți muști buzele și să-ți frămânți mâinile, însă după runda mare de aplauze pentru David, poate reușești o rundă de aplauze pentru toată echipa lui, de la preparatori, părinți și toți cei care devin sau au fost elemente dintr-un aparat complex care se numește evoluția unui sportiv de performanță.
Toți sunt întruchiparea, în fapt, a ceea ce spunea Adi Rădulescu în 2015, când a devenit co-fondator NAVI: “Orice meserie ți-ai alege, trebuie să vrei să fii cel mai bun.” Spre norocul nostru, el și-a ales înotul.