Aventuri de la Tokyo: David Popovici și Adrian Rădulescu
Pe David Popovici îl știm deja. Puștiul cu foarte multă energie de la clubul Navi este acum primul nostru medaliat cu aur la europenele de juniori, primul calificat la Jocurile Olimpice din echipa noastră și primul finalist la Jocuri, chiar la Tokyo. Deși îl știm de ani de zile, ceea ce a realizat anul acesta este chiar și pentru noi un lucru extraordinar și neașteptat. David a ridicat cu mult nivelul și a demonstrat cât de multe performanțe sunt posibile atunci când crezi cu adevărat în ele. Și muncești pentru a le atinge.
Vineri, pe 10 septembrie, la o lună și două zile de la încheierea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, David și antrenorul său, Adrian Rădulescu, au adunat micii înotători ai clubului nostru și le-au răspuns la întrebări și curiozități despre Tokyo și despre drumul lor spre cea mai mare competiție din lume.
Am văzut, din modul în care a vorbit cu copiii cât de mult s-a regăsit în ei. La doar 17 ani, pentru David nu a trecut mult timp de când se pregătea la bazinul de la Miramar, acolo unde s-au strâns înotătorii Navi pentru acest eveniment.
De când a început să vorbească, David a fost deschis și sincer. Dacă a avut emoții acestea nu s-au văzut.El și-a propus o revoluție a înotului românesc alături de Adrian Rădulescu și face asta din mai multe puncte de vedere decât realizează. Prin discursul său, face o trecere importantă de la cum obișnuiau să fie văzuți sportivii în trecut, fără greșeală, la un discurs de tipul “E foarte greu să te trezești dimineața și de multe ori, antrenamentul e plictisitor. Dar e în regulă să fie așa.” E normal să nu te simți perfect și poți obține rezultate dacă depășești astfel de obstacole. Trebuie să fii sincer cu tine însuți.
Aventuri de la Tokyo: Puterea exemplului
„David este exemplul că se poate!” este primul lucru pe care îl evidențiază domnul Adi după ce se așează în fața celor mici. Ne reamintim că nu de mult, David sărea în apă la 6 dimineața în bazinul de la Miramar, în bazinul atipic de 31 m care a produs atâția campioni.
David mărturisește că erau zile în care și-ar fi dorit să doarmă mai mult, să se așeze pe două plute și să adoarmă pe marginea bazinului. Dar odată ce intra în apă se trezea. Știa că, dacă făcea ceea ce avea de făcut un pic mai bine decât ieri, avea să fie bucuros cu ceea ce realiza în ziua respectivă. Seara, înainte să se culce, David era satisfăcut pentru că reușise să fie un pic mai bun.
În discuțiile cu cei mici, Popovici i-a îndemnat pe aceștia să viseze. El s-a gândit la Jocurile Olimpice de când s-a apucat de înot, iar la 11 ani știa deja că Tokyo este prima ediție la care va participa. Desigur, acest vis a însemnat o provocare, însă David i-a îndemnat pe cei mici să își aleagă o ediție viitoare la care își doresc să se califice. Astfel, simplul vis poate deveni un obiectiv clar.
Aniversarea lui David de 11 ani (sept. 2015)
Tort de celebrare a calificării lui David la Tokyo (iun. 2021)
Copiii prezenți la întâlnirea cu olimpicul David Popovici au avut ocazia să vadă cele 4 medalii europene ale juniorului (3 de aur și una de argint) și poate, să își propună la rândul lor să câștige câteva.
Ceea ce este deosebit la sportivul nostru este cât de ușor pot înotătorii să se identifice cu el. Este sincer când le spune că nu este ușor, că și el are momente grele, că se mai plictisește, dar că lucrurile mici adunate te duc la o reușită mare.
Aventuri de la Tokyo: Popovici al nostru
Antrenorii Navi au considerat că este foarte important ca înotătorii prezenți să audă de la David și Adi lucruri esențiale și preferințe personale în pregătirea sportivului pentru concursul din Japonia.
Despre nutriție însă ne-a vorbit tatăl lui David. Acesta ne-a spus cât de importantă este nutriția în viața unui sportiv. Este un lucru elementar. Dimineața, David are obiceiul de a mânca cu 2 ore înainte de a pleca la antrenament. S-a dovedit că, pentru înotătorul de 17 ani, acest obicei este benefic. Domnul Popovici îi sfătuiește pe cei mici să găsească o rutină care li se potrivește. Un exemplu de mic dejun este un mix de iaurt, banane, kia, miere, fulgi de ovăz și fulgi de porumb. Este important ca produsele să fie bio, cât mai naturale. La acest mix se pot adăuga și alte fructe uscate după bunul plac. După antrenament, recomandarea familiei Popovici este aportul de proteine și carbohidrați regăsit în laptele cu miere și scorțișoară sau cacao. David mănâncă și un sendviș imediat după ce iese din apă.
Cei mai mulți metri înotați de David într-un antrenament sunt 11.200 m, informație pe care domnul Adi ne-a oferit-o cu exactitate.
Baza preferată de campionul european de juniori? Evident, ceva specific probelor sale: 100 m și 200 m liber. Ceva scurt și tare este foarte distractiv pentru David, chiar dacă foarte obositor. Un lucru inedit este faptul că, între timpii din antrenament și timpii din concurs, diferența a fost aceeași de-a lungul timpului pentru înotător. Dacă acest lucru nu este valabil, așa cum ne spune domnul Adi, este important de analizat fie antrenamentul, fie concursul, pentru a observa care este deficitar.
Ca să nu ajungă la blockstart prea emoționat, Popovici se pregătește mental „Îmi imaginez cursa dinainte. Știu deja ce am de făcut pentru că m-am antrenat atât de mult timp. Mă focusez pe asta.”
Încălzirea este plictisitoare? Dar ce se întâmplă când nu o faci? Sportivul nostru a subliniat riscul de accidentare și de a pierde antrenamente. I s-a întâmplat și lui. „Ce e plictisitor trebuie făcut” spune David. Acest lucru este valabil și pentru stretching-ul de la finalul antrenamentului.
Despre performanță, înotătorul spune că nu este ușoară. E o meserie pe care o începi de mic și care nu se compară cu nimic altceva. Întrebat câte ore se antrenează pe zi, David face un calcul „2-4 ore, 5 ore 40 min … 7 ore! Sunt 7 ore pe care le dedic sportului de performanță pe zi!” Aici include antrenamente, în apă și pe uscat, timpul dinainte și de după antrenament, refacerea și nu numai.
Și pentru că fără ajutorul domnului Adi David nu ar fi ajuns aici, el le transmite celor mici că „Antrenorii știu. Voi doar înotați, nu vă bateți capul.” este valabil și pentru el.
Aventuri de la Tokyo: Punct și de la capăt
David Popovici și-a obținut biletul pentru Jocurile Olimpice în calificările probei de 100 m liber din cadrul Campionatelor Europene de Seniori din luna mai a acestui an. El își amintește de momentul în care a văzut timpul de 48’30” pe tabela din Budapesta: „Am fost cel mai bucuros, extrem de fericit. Nu mi-a venit să cred. Am vazut în tribună câteva mâini ridicate în tricouri galbene cu România și mi-am dat seama că e pe bune, m-am calificat la Olimpiadă în 48 de secunde. Am muncit o viață și m-am calificat în 48 de secunde.”
Două luni mai târziu, David era la Tokyo. Sportivul nostru își dorește să se întoarcă în capitala Japoniei în calitate de turist când va avea ocazia, deoarece și-a petrecut timpul doar în Satul Olimpic și la bazin. „Am văzut Tokyo pe geamul autobuzului.” Cu toate acestea, nu a putut să nu remarce respectul și politețea caracteristice japonezilor.
S-a bucurat și de oamenii pe care a avut ocazia să îi întâlnească acolo. A făcut cunoștință cu performeri de la mai multe sporturi, pentru că Jocurile Olimpice adună sportivii de talie mondială la un loc.
Tenismenul Novak Djokovic și David Popovici
Despre proba de 200 liber și despre cele două sutimi pe care le mai avea până la bronz, David spune „Sunt eu rapid și bun, dar nu sunt perfect.”, iar antrenorul său completează „Vreau să mă fac înțeles. Nu o unghie are de-a face cu cele 2 sutimi. Ați văzut ultima întoarcere? Câte ondulări a făcut, unde a ieșit? Acolo a pierdut. Mergem acum la antrenament și facem.”
David și domnul Adi au pus punct poveștii de la Tokyo și au luat-o de la capăt. Mai experimentați, mai motivați, mai încrezători.