Se incarca..

 

Din jurnalul unui campion

Publicat in Zi de zi pe 08.06.2017

Sportivii de performanță au trăiri puternice. Începând cu prima medalie pe care o câștigă, până la prima înfrângere. Prima competiție națională, prima cursă de talie internațională, toate acestea sunt momente în care gândurile și emoțiile unui înotător de performanță sunt copleșitoare.
Secretul succesului în viața sportului de performanță stă în găsirea echilibrului dintre trup, minte și suflet, însă nu există o rețetă pentru acest lucru.

Tocmai de aceea, ne-am gândit să vă prezentăm astăzi un material aparte, care aduce un element de noutate pe blogul nostru.
Am avut acces la însemnările din jurnalul unui sportiv de performanță, al cărui nume a fost strigat pe podium în diferite colțuri ale lumii. Numele sportivului este Claudia Gâdea și îi mulțumim pentru faptul că a acceptat publicarea trăirilor sale, în speranța că acestea pot deveni o sursă de inspirație, sau de motivare pentru toți cei care sunt sau vor deveni campioni.

“Esti acolo. Esti atat de aproape de cursa. Brusc, inima incepe sa bata mai tare. Emotiile sunt constructive, iti arata ca esti constient si pregatit pentru ce urmeaza. Urmeaza sa te afirmi. Șansa e a ta.

Tribuna e plina. Stii asta pentru ca ii auzi aplaudandu-l pe campionul de la proba anterioara. Proba ta nu a inceput inca. Iti mai scuturi putin bratele, iti mai aranjezi ochelarii si incerci sa iti controlezi respiratia. Stii ce ai de facut, doar ai exersat asta zilnic. Toata munca pe care ai depus-o pana acum se va rezuma la ce faci in urmatoarele cateva minute.

Fara presiune? As minti daca as spune ca nu exista. Sunt doar 8 sportivi in finala. Toti cu acelasi scop: sa puna mana primul pe perete. De ce ai fi tu acea persoana?
Pentru ca tu esti cel care munceste cand altii se distreaza. Pentru ca spui da provocarilor. Pentru ca nu cauti scuze, ci cauti sa intelegi unde ai gresit. Pentru ca ai un vis, si nu e doar un vis. In spatele lui sta un plan. Stii ce trebuie sa faci pentru a ajunge acolo sus. Desi nu e o garantie ca o sa ajungi unde iti doresti, tu esti dispus sa risti. Tot.

Nu trebuie sa iti subestimezi adversarii, dar nici sa iti fie frica de ei. Pe unii ii cunosti de la alte concursuri, dar sunt si altii pe care nu ii stii. Nu te poti baza in totalitate pe strategie, pentru ca ai putea fi luat prin surprindere. Orice cursa noua e o surpriza. Trebuie sa fii sigur pe ce poti face tu. Sa nu te lasi influentat.

Se aude muzica de finala si te indrepti spre blockstart. Nici nu conteaza pe ce culoar esti. Cat timp ai un culoar, ai o sansa. Ai putea crede ca  ai nevoie de noroc, o zi buna, sa se alinieze planetele… ? Nu si daca ai avut grija in fiecare zi sa iti faci antrenamentele, sa te odihnesti bine, sa ai o alimentatie corecta, sa ai grija de sanatatea ta. Daca ai facut toate astea, nu ai nevoie de o minune, ci doar de sansa ta.
Arbitrul fluiera. E momentul sa te urci pe blockstart. Te asezi in pozitie, iar cand auzi “luati locurile”, incremenesti. E un moment de liniste totala in bazin, iar muschii iti sunt incordati la maximum. Stii ca urmeaza sa faci un lucru cu adevarat curajos. Stii ca urmeaza sa iti depasesti limtele. Semnalul sonor se aude si pleci ca si cum blockstartul a luat foc. In realitate, tu esti cel care s-a aprins. Incepe cursa.

Detaliile fac diferenta. Faptul ca ai iesit primul de sub apa e deja un avantaj. Fiecare tractiune conteaza, fiecare muschi trebuie sa fie bine pregatit, iar cu fiecare secunda care trece esti mai aproape de final. Multimea e in picioare, cursa e stransa. Esti tu si adversarul tau, in linie cu tine. De acum, castiga cine isi doreste mai mult. Fiecare incurajare strigata de pe margine iti da putere sa dai un pic mai mult. Sunt ultimii metri si te concentrezi pe sprintul de final. Nu iti mai dai seama atunci ce face adversarul. Arunci bratul in perete si nici nu respiri pana nu vezi rezultatul pe tabela…

Ai castigat!

Multimea a explodat in aplauze, toata lumea e uimita de rezultat. E un timp foarte bun, o cursa frumoasa si un spectacol excelent. Desigur, pentru tine e mai mult de atat.
A fost acea sansa de care ai profitat, ambitia pe care ai avut-o, munca depusa…rasplatite acum. Si dupa toate astea, poti sa imi spui ca nu merita?

Te intorci spre adversar si ii multumesti pentru cursa. Si daca ai fi pierdut, tot acelasi lucru ai fi facut. Fairplayul e important si nu e o chestie doar de fatada. In momentul ala chiar simti nevoia sa il feliciti pe cel de langa tine pentru rezultat.

Toate greselile pe care le-ai facut si fiecare esec pe care l-ai avut te-au adus in punctul asta.
Mai puternic e cel care se ridica dupa ce a cazut decat cel care nu a cazut deloc.”