ENERGIE MATINALĂ. EDIȚIA FLUTURELUI

Considerat cel mai greu stil, fluturele cere mult de la un singur om. E acolo o coordonare aproape artistică, un fel de dans sincron și fluid al corpului și al minții. Înveți stilul fluture după ce stăpânești toate celelalte stiluri (craul, spate, bras), când corpul și mintea ta sunt destul de în formă pentru a se concentra și a se relaxa, în același timp, pentru acest procedeu. E greu, am zis deja. Dar se întâmplă câteodată ca percepția să fie mai greoaie decât realitatea.
Cu 2 săptămâni înaintea celei de-a patra ediții a competiției interne Energie Matinală, Adrian Gabor, instructorul NAVI de la cursurile de înot pentru adulți și organizatorul concursului, a început să le introducă elevilor lui elemente de fluture în programul zilnic. Voia să adauge în cele 8 probe ale competiției stilul fluture și și-a dorit ca toți participanții (și avansații, și intermediarii) să încerce sentimentul de a aluneca așa prin apă. Știa și simțea că tot ce au învățat, cum au învățat până în acel punct, le-a creat o bază bună pentru a experimenta mult temutul fluture.
Fluturele a apărut în lumea înotului nu ca un stil dezvoltat unitar, ci ca o reuniune sau, mai degrabă, o succesiune de invenții mici. Între 1911 și 1930, a fost exersată -de antrenori, înotători și un pasionat al înotului- pas cu pas, până la perfecționare, mișcarea expansivă a brațelor, apoi lovitura din picioare care îl transformă pe înotător, preț de câteva bazine, în delfin. Un experiment început din nevoia de evoluție.
Adrian însă a hotărât să încerce. Calculat, cu metodă și multă dedicare (el numește asta “profesionalism și experiență”, mai degrabă), și-a ghidat elevii către un nou nivel al evoluției lor de înotători. Dealtfel, asta face de mai bine de un an cu oamenii aceștia, de când reușește să-și motiveze elevii să vină de la 6 și 7 dimineața și de când construiește în jurul Energiei Matinale de la NAVI Miramar o comunitate de oameni “frumoși”, cum le spune el, “pentru care merită să fac extra-efortul ăsta”.
Extra-efortul înseamnă organizarea antrenamentului competitiv Energie Matinală care are loc cam o dată la 3-4 luni și care a trecut deja de a patra ediție. Începută dintr-o idee de-ale elevilor transformată în realitate de Adrian, competiția a devenit highlight-ul antrenamentelor lor de înotători de agrement. Și parcă nu mai e corect față de acești sportivi să spun că practică un înot de agrement. Cursurile lor, mai ales cele de la 6 dimineața, sunt adevărate antrenamente de rezistență, de viteză, de pregătire a competiției, de luat startul. Înotul de plăcere e dus la un alt nivel – e provocare constantă.
În vinerea competiției, toți participanții se trezesc undeva la ora 5 dimineața și vin la bazin pentru încălzirea și ședința tehnică de dinaintea concursului. După care se lansează în cele 8 probe care le pun în valoare efortul depus până acum zilnic, la cursurile lui Adrian. Toți au ocazia să strălucească, pentru că probele sunt adaptate pentru toate nivelurile de pregătire. În încheiere, Adrian a adăugat și 2 probe speciale – în care au ocazia să se joace cu elemente din stilurile de înot, să se relaxeze în jocuri ce-ți cer, totuși, multă condiție fizică și coordonare. Trenulețul îi prinde pe toți într-un lanț în care prima și ultima verigă sunt locomotivele cele mai puternice, în timp ce înotul pe spate cu picioarele pe direcția de înaintare le schimbă perspectiva despre stilurile clasice de înot.
Fără o dată exactă și fără un singur inventator care să ia gloria, brațele de fluture și picioarele de delfin au apărut în istoria sportului ca abordări excentrice, venite dintr-o schimbare de perspectivă și au fost reunite în ceea ce avea să revoluționeze viteza și grația acestui sport: stilul fluture.
Fără să știe cu exactitate când de fapt au început să se antreneze pentru stilul fluture (cu 2 săptămâni înainte de Energie Matinală sau poate, cu mult înainte, odată cu tehnica învățată corect a fiecărui procedeu), elevii lui Adrian și-au surprins total instructorul. Au deprins foarte rapid și fără greutate tehnica – mai ales fetele. Lui Adrian nu îi venea să creadă. 80% din elevii de la 7 dimineața (adică începătorii și intermediarii) au ales să execute, în 16 februarie, elemente din stilul fluture în probele Energiei Matinale. Picioare, brațe sau întregul procedeu.
Așa că, de acum, stilul fluture devine, la cerere, temă centrală a cursurilor de la ora 7 dimineața, lăsând celelalte stiluri ca teme secundare.
19 sportivi, din cele două grupe de la ora 6 și 7 dimineața au fost concurenții celei de a IV-a ediții din 16 februarie. Adrian numește evenimentul antrenament competitiv – găsește că, fiind un concurs organizat așa, între ei, poate nu are standarde de competiție; dar văzută din afară, este una în toată forma ei – una a performanței personale.
Într-o atmosferă relaxată, dar competitivă, cu fotografi care vin pentru a-și susține prietenii, cu un antrenor care își umple resursele de motivare din energia și determinarea acestor oameni frumoși, cu clasament și punctaje bine stabilite, cu diplome și premii simbolice, Energia Matinală este competiția pasionaților de înot. Una la care sunt aplaudați, aclamați și admirați toți înotătorii și unde își primesc laurii câștigătorii (primii trei clasați la categoriile bărbați și femei). Chiar dacă laurii înseamnă diplome și tricouri și căști.
Fiecare ediție este un moment în care instructorul și sportivii își recunosc, unul altuia, tot traseul de până acum. Și se încurajează, astfel, să continue pe drumul performanței personale.
Dar ediția asta a fost o surpriză. A fost o ieșire din cocon. Una pe care nici Adrian, în ciuda programelor lui bine organizate, nu a putut să o prevadă.
Rezultate Energie Matinală. Ediția a IV-a
Clasament Feminin
Joian Georgiana 38 pct
Ioana Rădan 32 pct
Costea Monica 26 pct
Dumitrescu Alice 25 pct
Săndulache Diana 24 pct
Ștefan Mariana 21 pct
Mihăiță Andreea 17 pct
Roman Magdalena 16 pct
Marin Andreea 9 pct
Lambrache Rodica 7 pct
Clasament Masculin
Stroe Adrian 30 pct
Rădan Cezar 28 pct
Călin Cristian 26 pct
Stroe Victor 24 pct
Blank Emanuel 22 pct
Mihalcea Adrian 22 pct
Apostol Ciprian 22 pct
Tudor Ștefan 15 pct
Breazu Mihai 10 pct
Legendă Punctaj: loc I – 5pct, loc II – 3 pct, loc III – 1pct.