Se incarca..

 

Ian Thorpe si puterea ambitiei

Publicat in Zi de zi pe 25.02.2020

 

Ian James Thorpe, campionul din Oz*

Nu sunt multe numele din sport care să fie asociate instantaneu cu notiunea de „fenomen”. Ian James Thorpe își merita acest statut din plin: a câștigat de-a lungul carierei 5 medalii olimpice de aur și se poate lauda cu cele mai multe medalii castigate vreodată de un sportiv australian. La Jocurile Olimpice de Vara din 2000, Thorpe a fost cel mai medaliat atlet.

La 14 ani, Ian Thorpe a devenit cel mai tânăr sportiv care a reprezentat vreodată Australia. Atunci a câștigat proba de 400m liber la Campionatul Mondial din Perth. După aceasta victorie, Thorpe a dominat total aceasta proba, castigand medalia de aur la fiecare competitie: Jocuri Olimpice, Campionat Mondial, Campionat de Natatie Pan-Pacific

La Jocurile Olimpice de Vara din 2004, Ian Thorpe a stabilit un nou record, fiind singurul inotator din lume care a reușit performanța de a câștiga medalii în probele de 100m, 200m și 400m. Și-a câștigat numele de „Thorpedo” datorită vitezei din bazin.

Ian Thorpe și-a anunțat retragerea din circuitul competitional în noiembrie 2006, dar a mai participat la competitii în 2011 și 2012.

Pe parcursul carierei, Thorpe a câștigat 11 medalii de aur la Campionatele Mondiale, clasandu-l pe locul 3 în rândul inotatorilor cu numărul cel mai mare de medalii castigate. De asemenea, este singurul inotator din istorie care a primit titlul de „Inotatorul Anului” de 4 ori.

Într-un interviu, Ian Thorpe spunea: „Pentru mine, sa pierd nu înseamnă sa fiu al doilea. Înseamnă sa ies din bazin știind ca aș fi putut inota mai bine. Din punctul meu de vedere, am câștigat fiecare proba, intotdeauna”.

*Oz este numele „de alint” al Australiei